Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.
Składniki na 14-15 sztuk:
- 60 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 jajo
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek z Hiszpańskich delikatesów
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- salami, chorizo, ser żółty, cebula
1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w
ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę, jajka oraz mleko wyrośnięte z drożdżami. Wyrobić elastyczne miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, dzielimy na połowę, na jednej części ciasta układamy wszystkie dodatki, przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki.
4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.
0 komentarze :