Bułeczki wytrawne z serem i salami








Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników. 




Składniki na 14-15 sztuk:


  • 60 dag mąki pszennej 
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek z Hiszpańskich delikatesów
  • 1/2 łyżeczki cukru 


Dodatkowo:

  • salami, chorizo, ser żółty, cebula 








1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 
ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę, jajka oraz mleko wyrośnięte z drożdżami. Wyrobić elastyczne miękkie ciasto,  przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt,  dzielimy na połowę, na jednej części ciasta układamy wszystkie dodatki,  przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki. 

4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.








Walentynkowe menu

0 komentarze :