Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany po ciemnych i ziarnistych bochenkach. Pięknie wyrasta, pieczony w kamionkowych foremkach,pachnie nim w całym domu, po upieczeniu zawsze stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca.....
Składniki na dwa bochenki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- sezam do posypania, polecam sklep www.Skworcu.com.pl
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i ostaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski przesiej mąkę i sól, połącz z wodą i drożdżami z mlekiem, dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.
3. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.
5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Zajrzę z przyjemnością, dziękuję za zaproszenie :-), pozdrawiam
Usuń