Chleb pszenny z sezamem



Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany po ciemnych i ziarnistych bochenkach. Pięknie wyrasta, pieczony w kamionkowych foremkach,pachnie nim w całym domu, po upieczeniu zawsze stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca.....



Składniki na dwa bochenki:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sezam do posypania, polecam sklep www.Skworcu.com.pl




















1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i ostaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

 2. Do miski przesiej mąkę i sól, połącz z wodą i drożdżami z mlekiem, dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.

3. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.

5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.





2 komentarze :

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń