Fugasse z zielonymi oliwkami




Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę. 



Składniki na jeden bochenek fugasse:


  • 35 dag mąki pszennej
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki zielonych oliwek

Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach








1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.

3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka.  Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć z pokrojonymi w plastry oliwkami i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. 

4. Rozwałkowane ciasto rozcinamy 4-5 razy wewnątrz i delikatnie rozciągamy, alby ciasto podczas wyrastania się nie zrosło. Gotowy chlebek przekładamy na formę do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, wierzch fugasse przez włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą. Czas pieczenia ok. 25 minut. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno.




2 komentarze :