Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.
Składniki na jeden bochenek fugasse:
- 35 dag mąki pszennej
- 3,5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki zielonych oliwek
Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka. Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć z pokrojonymi w plastry oliwkami i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
4. Rozwałkowane ciasto rozcinamy 4-5 razy wewnątrz i delikatnie rozciągamy, alby ciasto podczas wyrastania się nie zrosło. Gotowy chlebek przekładamy na formę do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, wierzch fugasse przez włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą. Czas pieczenia ok. 25 minut. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno.
super przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam, łatwe i pyszne :)
Usuń