Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.
Składniki na 5-6 sztuk:
- 1 szklanka maki
- 8 dag margaryny
- 1/4 szk cukru
- 5 dag smalcu
- 1 jajo
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Nadzienie:
- 4 jabłka, najlepiej szara reneta
- cynamon
- goździki mielone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.
3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.
4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.
takie jednporcjowe ciacha to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńzapraszam - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Dziękuję, zajrzę na konkurs :), pozdrawiam!
Usuńsliczne;)
OdpowiedzUsuń...dziękuję :)
UsuńCzy zamiast smalcu można dać więcej margaryny?
OdpowiedzUsuń