Alternatywa na tłusty czwartek w nieco lżejszym wydaniu. Fantastyczne mini pączki znane są w całej Chorwacji, zawierają dużą ilość gęstego jogurtu naturalnego oraz kwaskowate jabłka. Przygotowuje się je w kilka minut, a smakują wybornie.
Składniki:
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
mąka pszenna, mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki
4 jaja
6 kopiatych łyżek cukru
2-3 twarde kwaskowate jabłka, polecam szarą renetę
2 cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Rozgrzewamy olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki ok 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
2. Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok, miksujemy. Dodajemy jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Mini pączki posypujemy cukrem pudrem.
Kilka razy, dosłownie, jadłem pączki domowej roboty. Wydawało mi się, że ich zrobienie to takie trudne i skomplikowane zadanie. Okazuje się, że nie! Jeszcze nie dziś, ale na pewno zapamiętam ten przepis i do niego wrócę. Dzięki!
OdpowiedzUsuń