Fritule, Chorwackie mini pączki



Alternatywa na tłusty czwartek w nieco lżejszym wydaniu. Fantastyczne mini pączki znane są w całej Chorwacji, zawierają dużą ilość gęstego jogurtu naturalnego oraz kwaskowate jabłka. Przygotowuje się je w kilka minut, a smakują wybornie. 


Składniki:

500 ml gęstego jogurtu naturalnego
mąka pszenna, mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki 
4 jaja
6 kopiatych łyżek cukru
2-3 twarde kwaskowate jabłka, polecam szarą renetę
2 cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


1. Rozgrzewamy olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki ok 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.

2. Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok, miksujemy. Dodajemy jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.

3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Mini pączki posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz :

  1. Kilka razy, dosłownie, jadłem pączki domowej roboty. Wydawało mi się, że ich zrobienie to takie trudne i skomplikowane zadanie. Okazuje się, że nie! Jeszcze nie dziś, ale na pewno zapamiętam ten przepis i do niego wrócę. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń