Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!.
Składniki na 25 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl
Masa śmietankowa:
- 25 dag serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- cukier puder do smaku
1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia.
2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, wymieszać.
3. Jajka ubić mikserem , wycisnąć sok z pomarańczy.
4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C.
5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu.
gdzie tam dla znajomych, sama bym wciągnęła wszystkie :D
OdpowiedzUsuńha ha ha ja tam wole trochę rozdać, żeby nie tylko mi poszło w biodra!
Usuń..jestem pierwszy w kolejce do rozdawania tzn. do brania, mnie może iść w biodra itd...:);)
OdpowiedzUsuń....z miłą chęcią się podzielę :)
Usuń