Babeczki z pomarańczą i mascarpone


Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!.  Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!. 


Składniki na 25 sztuk:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag 
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 pomarańczy


Dodatkowo:



Masa śmietankowa:


  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • cukier puder do smaku








1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia.

2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, wymieszać. 

3. Jajka ubić mikserem , wycisnąć sok z pomarańczy.

4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C.

5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu.




4 komentarze :

  1. gdzie tam dla znajomych, sama bym wciągnęła wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha ha ja tam wole trochę rozdać, żeby nie tylko mi poszło w biodra!

      Usuń
  2. ..jestem pierwszy w kolejce do rozdawania tzn. do brania, mnie może iść w biodra itd...:);)

    OdpowiedzUsuń