Te bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia.
Składniki na 12 sztuk:
- 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 1 jajko, roztrzepane
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej
- 5 łyżek mleka
2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić.
3. Jajo ubić mikserem. Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie.
5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić.
Rada:
Fantany cynamonowe:
Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.
Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba,,
Podobaja mi się te angielskie fantany.
OdpowiedzUsuńCiekawy wwyglad mają, nietypowy :-)
Cudowne mają kształty :) szczerze powiem, że jeszcze nigdzie takich nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńświetne są :)
OdpowiedzUsuń