Nie lada gratka dla dzieci i dorosłych, bo któż nie lubi sięgnąć po rumianą rurkę z kremem!. Krem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od Skworca co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany
- 25 dag margaryny
- 2 jaja
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru kryształu
- wanilia naturalna lub cukier waniliowy
1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane.
2. Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń. Odstawić do zupełnego wystudzenia.
3. Margarynę utrzeć na pulchną masę, połączyć z ostudzonym budyniem, zmiksować razem na gładką masę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy cukierniczej lub foliowego rękawa. Gotowe rurki smakują najlepiej na 2 dniach leżakowania. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Wyglądają cudownie !! :) Jak z najlepszej cukierni, ale pewnie smakują dużo lepiej i naturalnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa ;-)
UsuńIle rurek wychodzi z tej proporcji? Jak długie powinny być plastry, żeby w sam raz owinęły formę? Skąd się bierze formy na rurki? Nigdy nie robiłam rurek, a te są takie apetyczne, że chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńAsiu porcja to ok. 35-40 sztuk w zależności od długości foremek i grubości ciasta. Foremki są dostępne w sklepach agd, ja swoje kupiłam w Lewiatanie. Przy owijaniu ciastem rurek nie zakładamy go zbyt wiele :-) smacznego
UsuńAsiu moja rurka ma długość 7,5 cm, więc Ty faktycznie masz XXL :-)
UsuńDzięki, już mam foremki XXL:, ok. 12cm, robiłaś na takich czy mniejszych? Muszę mieć ok. 35 sztuk, dlatego tak się dopytuję
OdpowiedzUsuń