Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych.
Składniki na jeden bochenek:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1/4 szklanki czerwonego ryżu
- 1/2 szklanki płatków pszennych
Ryż ryż czerwony oraz płatki pszenne znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Ryż ugotować wg. przepisu, odcedzić i odstawić do wystudzenia.
2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.
3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano.
Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba,,
genialny wygląd, smak na pewno też
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Ten chleb zrobił na mnie duże wrażenie, będe go piekła na pewno :-)
OdpowiedzUsuń