Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny....
Składniki:
- 45 dag mąki pszennej
- 4,5 dag drożdży
- 1 jajo
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki likieru lub wódki
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych
- skórka otarta z całej cytryny
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Do posypania:
- Migdały w płatkach lub słupkach
1. Drożdże rozpuścić
z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.
2. Mąkę przesiewamy,
dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na
30 minut.
3. Przygotować formę,
wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
4. Piekarnik
rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować
migdałami.
0 komentarze :