Baba Polska drożdżowa z lukrem



Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie.  Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny....



Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 4,5 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki likieru lub wódki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych
  • skórka otarta z całej cytryny


Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Do posypania:


  • Migdały w płatkach lub słupkach





1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować migdałami.




Wielkanocne Smaki - edycja V

0 komentarze :