Szafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity.
Składniki na babkę:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 8 żółtek
- 2 białka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 2 dag migdałów
- pół laski wanilii
- 10 dag rodzynków
- szczypta szafranu
- 50 ml spirytusu
2. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.
4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem.
5. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki.
0 komentarze :