Składniki na dwa chlebki wypiekane w tortownicy o średnicy 25-28 cm:
70 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
5-6 dag świeżych drożdży
400 ml/ 2 niepełne szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 drobno posiekane w kostkę czerwone cebule
6-8 sztuk drobno pokrojonych oliwek
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Do posypania:
1 cebula pokrojona w cienkie pióra
kilka oliwek pokrojonych w plastry
oliwa
sól drobno lub gruboziarnista
1. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki, łyżkę oliwy i zioła, mieszamy i odstawiamy.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z mieszanką cebulowo - ziołową. Formy do pieczenia smarujemy oliwą, na spód dajemy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok. 20-30 minutach w wyrośniętych chlebkach robimy palcem zagłębienia i polewamy wierzch oliwą, posypujemy cebulą pokrojoną w pióra oraz oliwkami, posypujemy mała ilością soli.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia Focacci ok. 20 minut.
0 komentarze :