Obiad nie musi być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół, zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi, paprykę lub korniszony w całości. Dla wielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki
- 5-6 jaj
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi
Ciasto kruche:
- 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek.
3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.
4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym mięsem tworząc zgrabne pagórki. Przykrywamy wierzch pozostałym ciastem i nakłuwamy z wierzchu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 1,5 - 2 godzin.
0 komentarze :