Rafaello, puszysta babka kokosowa


Puszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :).

Składniki:


  • 15 dag cukru
  • 12 dag miękkiego masła
  • 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
  • 30 dag mąki pszennej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 dag wiórków kokosowych
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl




Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na puch.

2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.

3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.

4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.

6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.

7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.

8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.

9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

10. Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj.

Przepis pochodzi z blogu Gosi ,,Ósmy kolor tęczy,, :). 


Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. ...dziękuję :)...., a jak smakuje!, mniam...:)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobie z tego przepisu małe babeczki do święconki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota świetny pomysł :-), też chyba tak zrobię :-)

      Usuń