Maślane ciasteczka widelcowe


Dla zabieganych i zapracowanych!, ciasteczka maślane expresowe :)

Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 100 ml oleju



1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Ciasteczka są najsmaczniejsze kiedy są lekko rumiane, nie brązowe!.

Do ciasteczek można dodać mak lub kokos. Zainspirowana przepisem Emilii z blogu Turcja od kuchni.









4 komentarze :

  1. Proporcje zachowane a jakoś nie mogłam zagnieść ciasta już nie raz robiłam podobne tylko było mniej mąki nie wiem czy coś źle zrobiłam ( chociaż nie bardzo można się tutaj pomylić przy 4 składnikach ) dużo więcej pracy bo w ogóle nie chciały mi się zrobić ruloniki - ALE W EFEKCIE KOŃCOWYM BARDZO BARDZO SMACZNE !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rodzaj mąki, wiele razy moi znajomi powielają moje przepisy i coś "nie wychodzi" :). Doradzam zmianę mąki z marketowych - sieciowych na tą dostępną w młynie :) różnica kolosalną!. Ale bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam serdecznie!.

      Usuń