Jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie....
Składniki na dwie średniej wielkości blaszki:
- 80 dag mąki pszennej
- 7 dag świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 12 dag roztopionego ciepłego masła
Do nadzienia :
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżka cukru
- 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 -10 dag roztopionego masła
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.
2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta. Ciasto nie musi dokładnie i szczelnie wypełnić formy gdyż urośnie i wtedy ją wypełni. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni. Ciasta nie kroimy, a urywamy...skubiemy :)
Przepis w oryginale znajdziecie na blogu Turcja od kuchni, u mnie oczywiście w wersji ,,po mojemu,,.
Bardzo smakowita i wygodna wersja drożdżówki (:
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :) uwielbiam wszystko, no prawie, co drożdżowe, może uda mi się taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńUda się z pewnością :-) trudno ją zepsuć, bo przepis bardzo prosty ;-)
UsuńLubię takie rwańce:)
OdpowiedzUsuń