Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem


Jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie....




Składniki na dwie średniej wielkości blaszki:


  • 80 dag  mąki pszennej
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 12 dag roztopionego ciepłego masła


Do nadzienia :


  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżka cukru
  • 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 -10 dag roztopionego masła
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl





1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 

2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta. Ciasto nie musi dokładnie i szczelnie wypełnić formy gdyż urośnie i wtedy ją wypełni. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni. Ciasta nie kroimy, a urywamy...skubiemy :)

Przepis w oryginale znajdziecie na blogu Turcja od kuchni, u mnie oczywiście w wersji ,,po mojemu,,. 





4 komentarze :

  1. Bardzo smakowita i wygodna wersja drożdżówki (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda :) uwielbiam wszystko, no prawie, co drożdżowe, może uda mi się taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się z pewnością :-) trudno ją zepsuć, bo przepis bardzo prosty ;-)

      Usuń