Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin.
Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
- 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą szpinakowo - twarogową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.
Masa szpinakowa:
- 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 25 dag białego sera
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- sezam do posypania
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż szpinak się rozmrozi, mieszamy, dodajemy przyprawy, następnie patelnię odstawiamy do wystudzenia.
2. Wystudzoną masę szpinakową łączymy z białym serem i wypełniamy nią kibiny.
0 komentarze :