Kibiny ze szpinakiem



Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin.

Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:
  •     30 dag mąki
  •     20 dag masła
  •     1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
  •     2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  •     szczypta soli


1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą szpinakowo - twarogową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.





Masa szpinakowa:


  • 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku 
  • 25 dag białego sera 
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz
  • sezam do posypania 

1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż szpinak się rozmrozi, mieszamy, dodajemy przyprawy, następnie patelnię odstawiamy do wystudzenia.

2. Wystudzoną masę szpinakową łączymy z białym serem i wypełniamy nią kibiny.


0 komentarze :