Składniki:
- 4 do 6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka
- 1 lub 2 cebule
- musztarda chrzanowa
- ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- maka pszenna
- 1/2 litra bulionu
- opcjonalnie ser żółty
- olej rzepakowy
- wykałaczki
1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka oraz cebuli, mięso zwiń w rolady i zepnij wykałaczkami.
2. Każdą sakiewkę z mięsem otocz w mące, rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej bulionem i duś na małym ogniu przez 60-70 minut.
Aż ślinka cieknie.....
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuńuwielbiam takie moja babcia robiła podobnie tzn ogórek, musztarda i plaster boczku lub słoniny ;)
OdpowiedzUsuńIzaa ja też czasem lubię dodać plaster boczku :), jak widać pewne przepisy są ponadczasowe:)
Usuń