Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką


Jeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać  i kupić na targu jeśli będziecie mieć szczęście, bo to towar mało spotykany i sezonowy. Liście czosnku niedźwiedziego bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku.


Składniki na ok 25-27 sztuk:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżeczki soli
  • czarnuszka lub nasiona chia do posypania
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania
  • liście czosnku niedźwiedziego







1. Do połowy wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut. 

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo ma ok 6 - 7 mmm, wykrawamy szklanką krążki. Pomiędzy dwa kółeczka układamy warstwo liście czosnku niedźwiedziego, robimy 8 płatków i biorąc po dwa w palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż  zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci i wzmocni smak.


0 komentarze :