Składniki na ok 25-27 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 650 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżeczki soli
- czarnuszka lub nasiona chia do posypania
- 1 rozbełtane jajko do smarowania
- liście czosnku niedźwiedziego
1. Do połowy wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo ma ok 6 - 7 mmm, wykrawamy szklanką krążki. Pomiędzy dwa kółeczka układamy warstwo liście czosnku niedźwiedziego, robimy 8 płatków i biorąc po dwa w palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci i wzmocni smak.
0 komentarze :