Paella kalafiorowa z indykiem



Trochę pomieszana kuchnia Hiszpańska i Polska, kiełbasa chorizo i indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana. Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków.



Składniki dla 4-6 osób:


  • 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet
  • 10 dag kiełbasy chorizo
  • 2 torebki ryżu jaśminowego Risana
  • 3/4 główki kalafiora
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy
  • 1 litr bulionu drobiowego 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz



1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut. 

3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem i podajemy.

Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko.






0 komentarze :