Co powiecie na szybkie ciasteczka z dużą ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 laski wanilii
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek.
2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.
3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica.
0 komentarze :