Bułki z pokrzywowym pesto


Zbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!.



Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Pesto:

  • 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu Piątnica.pl
  • 3-4 łodygi młodych pokrzyw
  • 7-10 dag liści rucoli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
   1-2 ząbki czosnku, polecam krajowy, bo chińska odmiana jest mniej aromatyczna i delikatniejsza
  • sól
  • pieprz





1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość. 

3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik, czosnek i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C.

Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica







2 komentarze :

  1. próbowałam już różnych dań z pokrzywą, ale takich bułeczek jeszcze nie widziałam nawet; bardzo mi się podobają, zapisuję sobie przepis. Czas goni, ale może jeszcze zdążę póki sezon trwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby wystarczyło czasu, aby wypróbować przepis :), póki sezon trwa....

    OdpowiedzUsuń