Zbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!.
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Pesto:
- 4 łyżki ziaren słonecznika ze sklepu Piątnica.pl
- 3-4 łodygi młodych pokrzyw
- 7-10 dag liści rucoli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość.
3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik, czosnek i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica.
próbowałam już różnych dań z pokrzywą, ale takich bułeczek jeszcze nie widziałam nawet; bardzo mi się podobają, zapisuję sobie przepis. Czas goni, ale może jeszcze zdążę póki sezon trwa...
OdpowiedzUsuńOby wystarczyło czasu, aby wypróbować przepis :), póki sezon trwa....
OdpowiedzUsuń