Razowe bagietki z pomidorami



Moja kuchnia pachnie dziś pomidorami i domowym pieczywem. Pomidory limo , które suszyłam latem i zalewałam oliwą z przyprawami, teraz wspaniale komponują się z razowymi bagietkami, a zapach iście letnio - wakacyjny....



Składniki na trzy bagietki:


  • 25 dag mąki razowej 
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie, ok. 3/4 szklanki po odsączeniu
  • 5 łyżek oliwy w której marynowały się pomidory


1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, jaja, oliwę oraz rozczyn wody z drożdżami, zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy drobno pokrojone pomidory, wszystko razem zagniatamy. Miskę z ciastem szczelnie zakrywamy folią do żywności i zostawiamy na godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, blat kuchenny posypujemy obficie mąką razową i formujemy trzy podłużne bagietki. Układamy je na przygotowanej formie do pieczenia, pozostawiamy bagietki do ponownego wyrośnięcia na ok.30 minut. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, wkładamy wyrośnięte bagietki, czas pieczenia ok. 30 minut. Gotowe pieczywo studzimy na kratce kuchennej.



2 komentarze :