Jak wykonać?
Wybieramy zielone szyszki modrzewia, nie zdrewniałe, takie które możemy przekroić nożem. Po przyniesieniu z lasu dokładnie myjemy zimną wodą, odrywamy resztki igliwia, przekrawany na połowę i napełniamy nimi słoje. Szyszki przesypujemy cukrem w stosunku:
- 1 kg szyszek
- 1 kg cukru
Zasypane słoje szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na najbliższe dwa miesiące w nasłonecznionym miejscu, parapet będzie najbardziej do tego odpowiedni. Warto potrząsać codziennie słojem gdy zacznie puszczać sok. Po okresie 2 miesięcy zlewamy syrop, zakręcamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Zanim podacie modrzewiowy syrop swoim bliskim upewnijcie się, że nie są uczuleni na iglaki. W okresie jesienno zimowym warto codziennie wypijać łyżeczkę syropu na wzmocnienie, a w czasie choroby podawać go 3 razy dziennie.
0 komentarze :