Drożdżówki z serem i konfiturą


Letnie lenistwo i brak obiadu sprowokował wypiek tych pysznych drożdżówek, możecie je zrobić z serem, konfiturą lub świeżymi owocami. Przepis sprawdzony już kilkakrotnie więc śmiało możecie zabierać się do zagniatanie ciasta. Robiłam je już wcześniej, ale nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęć.....

Składniki na ok. 25 sztuk  o średnicy 8-10 cm:


  • 75 dag mąki pszennej 
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 duże wiejskie jaja
  • 2-3 łyżki masła

Nadzienie:

30 dag sera białego 
świeża wanilia lub cukier waniliowy 
2 żółtka 
2 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany 

1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu lub konfitury 



1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na ok. 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jaja łączymy z cukrem i ubijamy przez 2-3 minuty mikserem.

2. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto, przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na mocno omączoną stolnicę, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy szklanką krążki. Podstawę kieliszka zanurzamy w mące i robimy wgłębienie na środku, aby nałożyć tam ser lub dżem lub jedno i drugie. 

3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, pieczemy aż zrobią się rumiane, przez ok. 20 minut.







0 komentarze :