Garnek dla 4-5 osób:
- 3 pęczki koperku
- 20 dag ryżu, (2 woreczki )
- 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych
- pierz
- sól
Podprawka:
- 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki zimnej wody
1. Gotujemy wywar na kościach lub łączymy wodę z kostkami rosołowymi. Koperek drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu.
2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem.
Prosto i smacznie. Podoba mi się:-)
OdpowiedzUsuń