Smakołyki bez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod pierzynką z prażonych migdałów.....
Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm;
- 1 litr mleka
- 2 duże paczki krakersów
- 3/4 szk cukru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
- 5 dag płatków migdałowych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag dobrej jakości masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut, przepis znajdziecie TUTAJ
1. Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor, studzimy.
2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!).
4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki.
0 komentarze :