Idealne ciasto na letnie upały, orzeźwiające nuty pomarańczy pod lekką pianką...niebo w gębie....Przepis powstał na specjalną okazję ,,Słodkich wypieków z Kujawskim,, i okazał się całkowitym hitem w moim domu!.
Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:
Biszkopt pomarańczowy:
- 5 jaj
- 3/4 szk cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy:
- 1 litr soku z pomarańczy
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru kryształu
1. Połowę soku gotujemy z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuszczamy dwa budynie, łączymy z gotującym się sokiem i gotujemy do zgęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelewamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szk gorącego mleka
1. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Do śmietany dodajemy małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszamy łyżką lub trzepaczką ( nie mikserem!), gotową masę śmietankową przekładamy na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,, Słodkie wypieki z Kujawskim,, pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.
Mmmm , ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńZgłoszenie przyjmuję i czekam na kolejne przepisy :)))
Cała przyjemność po mojej stronie :), ale musiałam ostro pilnować ciasta żeby zdjęcia zrobić :)
UsuńZ musu wyszedl plynny sos :( czy aby dobre te proporcje?
OdpowiedzUsuń