Warstwowa sałatka śledziowa



Propozycja na dobrego śledzia w towarzystwie warzyw. 





Składniki:

  • 50-60 dag solonych płatów śledziowych
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu
  • pieprz
  • sól

1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy.

2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo:

- starte ziemniaki
- starta marchewka
- majonez
- śledzie
- talarki cebuli
- pieprz
- szczypiorek

Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem.








0 komentarze :