Składniki:
- 50-60 dag solonych płatów śledziowych
- 6 średnich ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu
- pieprz
- sól
1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy.
2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo:
- starte ziemniaki
- starta marchewka
- majonez
- śledzie
- talarki cebuli
- pieprz
- szczypiorek
Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem.
0 komentarze :