1. Przyniesione do domu płatki róż dokładnie przeglądamy i wypraszamy ewentualnych lokatorów. Każdy płatek okrawamy z białej końcówki, pozbawiając je tym samym goryczki.
2. Na 1 szklankę ciasno ułożonych płatków różanych dajemy 2 szklanki cukru kryształu. Miksujemy w blenderze do zupełnego połączenia.
3. Przez pierwszych kilka dni cukier różany trzymamy w płaskim naczyniu i mieszamy od czasu do czasu, pozbywamy się resztek wilgoci, które mają w sobie płatki. Gdy całkiem wysuszymy przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Cukier różany jest aromatycznym dodatkiem do ciast, deserów oraz herbaty.
Bardzo podoba mi się ten pomysł Zrobilam już, takim samym sposobem, sól z lubczykiem i sól z czosnkiem niedźwiedzim. Teraz będzie cukier różany.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację.