Szybkie i proste ciasto z przepisu Gosi z Ósmego koloru tęczy, troszkę je zmodyfikowałam, ale minimalnie. Wygląda fantazyjnie, trochę mi przypomina góry....ale w sumie mi wszystko przypomina góry :).
Składniki na blaszkę 25x25 cm
Ciasto ciemne:
- 4 jaja
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 20 dag czekolady gorzkiej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4-5 pełnych łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
- 50 dag sera ricotty lub twarogowego
- 1 jajo
- 1/3 szklanka cukru pudru
- świeża wanilia z 2 lasek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie do polania:
- świeże owoce lub konfitury
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej.
2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ricottę łączymy z jajem, cukrem pudrem i wanilią, miksujemy, przekładamy na ciemne ciasto i trzonkiem noża robimy zawijasy, łącząc jasną i ciemną masę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45-50 minut.
0 komentarze :