Brownie z waniliową ricottą


Szybkie i proste ciasto z przepisu Gosi z Ósmego koloru tęczy, troszkę je zmodyfikowałam, ale minimalnie. Wygląda fantazyjnie, trochę mi przypomina góry....ale w sumie mi  wszystko przypomina góry :). 

Składniki na blaszkę 25x25 cm

Ciasto ciemne:

  • 4 jaja
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 pełnych łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Warstwa serowa:

  • 50 dag sera ricotty lub twarogowego
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • świeża wanilia z 2 lasek 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Opcjonalnie do polania:

  • świeże owoce lub konfitury



1.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej.

2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ricottę łączymy z jajem, cukrem pudrem i wanilią, miksujemy, przekładamy na ciemne ciasto i trzonkiem noża robimy zawijasy, łącząc jasną i ciemną masę.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45-50 minut.





0 komentarze :