Buchty z jagodami


Jakoś trudno sobie odmówić jagodowych łakoci o tej porze roku :), kolejna smaczna propozycja!, a do tego jeszcze ciepła, kawa już zaparzona więc zaraz będzie siesta po upalnym dniu....

Składniki na dwie średniej jakości blaszki:


  • 90 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek cukru
  • 4 dag drożdży
  • 6 jaj
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • szklanka mleka


Dodatkowo:


  • 30-40 dag jagód
  • 4-5 łyżek roztopionego masła do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do posypania






1. W mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na kwadrans, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja w całości ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mleko z drożdżami masło i masę jajeczną. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie przykryć folią do żywności i odstawić do podwojenia objętości, ok. 40-50 minut.


2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na mniejsze kawałki, uformować okrągłe kulki, rozpłaszczyć, nałożyć borówki i zlepić w zgrabną bułeczkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać na niej jagodzianki. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Przykryć i odstawić foremkę na ok 40-50 min w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły. Rozgrzać piekarnik do tem., 190 C. Piec ok 30 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem.


0 komentarze :