Jeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut :), idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!. Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :).
Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm.
Ciemny spód:
- 30 dag ciemnych herbatników
- 10 dag miękkiego masła i dodatkowo aby ciasteczka dobrze się skleiły można dodać kilka łyżeczek nutelli wg. podpowiedzi Asi :)
1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.
Masa biała:
- 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 dag malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącego mleka
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.
Różowa masa:
- 25 dag serka mascarpone
- 20 dag malin
- 3-4 łyżek gorącego mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Opcjonalnie do zdobienia:
- 10 dag malin
1. Maliny wg. uznania układamy na torcie.
Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężał.
0 komentarze :