Tort malinowy bez pieczenia



Jeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut :), idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!. Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :).





Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm.

Ciemny spód:


  • 30 dag ciemnych herbatników
  • 10 dag miękkiego masła i dodatkowo aby ciasteczka dobrze się skleiły można dodać kilka łyżeczek nutelli wg. podpowiedzi Asi :)


1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.



Masa biała:


  • 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 20 dag malin
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka


1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.

Różowa masa:


  • 25 dag serka mascarpone
  • 20 dag malin
  • 3-4 łyżek gorącego mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny 


1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.

Opcjonalnie do zdobienia:


  • 10 dag malin 


1. Maliny wg. uznania układamy na torcie.

Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężał.






0 komentarze :