Tymiankowe bagietki pszenno - razowe


Kuchnia pachnąca ziołami i świeżym pieczywem, każdy chcę jeszcze ciepłe....dobrze jest mieć dla kogo kucharzyć :). Łatwe i bardzo aromatyczne bagietki , a może sami je zrobicie dla swoich bliskich?.



Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm:


  • 80 kg mąki pszennej
  • 20 dag mąki razowej
  • 2 i 1/2 szk letniej wody
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Do nadziewania:


  • 15 dag masła
  • 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku
  • świeży tymianek
  • sól

Do posmarowania opcjonalnie:

4-5 łyżek roztopionego masła







  • 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 

    2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut. 

    3. Masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, świeży tymianek oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie dzielimy na 6 części.

  • 4. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 6 części i każdą część wałkujemy na prostokąt, nakładamy ziołowe masło, składamy na połowę, a następnie rolujemy na długi wałek ( ok 60 cm), który zginamy na środku i owijamy wokół siebie tworząc bagietkę. Układamy na przygotowanych formach do pieczenia, aby ponownie wyrosły.  Wierzch można posmarować roztopionym masłem.


    5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bagietki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód naszych wypieków, będą chrupkie i aromatyczne.







0 komentarze :