Chleb dożynkowy


Jest to jeden z najefektywniejszych chlebów, ma on kształt snopa zboża. Bochenki tego typu można podziwiać wystawione w kościołach i niektórych piekarniach w Wielkiej Brytanii w czasie dożynek. Praca dość mozolna, a zwłaszcza wycinanie kłosów, ale jak ktoś lubi robótki ręczne...:). Źródło ,,encyklopedia chleba,,.


Składniki:


  • 90 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru


Do glazurowania:


  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka


1. Lekko natłuścić dużą blachę do pieczenia ( o wymiarach co najmniej 38x33 cm). W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aby ,,ruszyły,,.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże z wodą, wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce szczelnie przykryte folią do żywności na ok. 2 godziny by wyrosło.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną na owal o wymiarach 35x24 cm . Złożyć wzdłuż na pół. Nożem wykroić kształt połówki grzyba (na snop) tak, by nie przekroić złożonej krawędzi. ,,Nóżka,, grzyba powinna mieć 18 cm długości. Ułożyć wykrojone ciasto na przygotowanej blaszce i rozłożyć. Zachować skrawki na wstążkę snopa.



3. Roztrzepać jajko z mlekiem. Mniejszą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x18 cm  i pokrić na 30-35 cienkich pasków i długości 18 cm. Ułożyć je obok siebie na ,,nóżce grzyba,, glazurować jajkiem z mlekiem.

4. Podzielić większą część zachowanego ciasta na cztery porcje. Każdą z nich podzielić na 25 kawałków i uformować lub wyciąć nożyczkami ostro zakończony kłos. Łącznie powinno ich być sto. Każdy kłos należy naciąć ukośnie, najlepiej nożyczkami po obu stronach.

5. Ułożyć kłosy wzdłuż obrysu kapelusza tak, aby zachodziły na siebie, aż do zużycia wszystkich kłosów. Posmarować kłosy glazurą z jajka i mleka. Zachowane ciasto ze ,,snopa,, podzielić na sześć części i i zrolować każdy kawałek na wąski wałeczek, zapleść dwa warkocze i zrobić z nich kokardkę między łodygami, a kłosem. Glazurować.

6. Piekarnik rozgrzać do 180 C, piec ok 45-55 minut, aż bochenek się przyrumieni. Ostudzić.




0 komentarze :