Oglądając jeden z kolejnych odcinków Masterchefa doszłam do wniosku, że przepis na caramelle muszę sama przygotować w domu. Wyśmienity specjał kuchni Włoskiej, oparty na bardzo prostych składnikach, smak genialny!, moje dzieciaki domagały się dokładek :).
Przepis dla 4 osób, na ok 40-45 pierożków caramello
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczka soli
1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy na prostokąty. Mozzarellę odcedzamy i najlepiej osuszamy ręcznikiem papierowym, aby pozbawić ją wilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny.
3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco, aby mozzarella była ciągnąca.
Nadzienie:
- 2 opakowania mozzarelli mini
Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajo do smarowania
Sos pomidorowy:
- 4 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
1. Pomidory myjemy, a następnie zalewany wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zarumieni dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy wszystko razem przez 25-30 minut,na koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi listkami bazylii.
0 komentarze :