Caramelle z mozzarellą w pomidorach


Oglądając jeden z kolejnych odcinków Masterchefa doszłam do wniosku, że przepis na caramelle muszę sama przygotować w domu. Wyśmienity specjał kuchni Włoskiej, oparty na bardzo prostych składnikach, smak genialny!, moje dzieciaki domagały się dokładek :).

Przepis dla 4 osób, na ok 40-45 pierożków caramello

Składniki na ciasto:


  • 40 dag  mąki pszennej
  • 4 jaja 
  • 1/2 łyżeczka soli 


1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło.

2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy na prostokąty. Mozzarellę odcedzamy i najlepiej osuszamy ręcznikiem papierowym, aby pozbawić ją wilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny. 

3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco, aby mozzarella była ciągnąca.

Nadzienie:
  • 2 opakowania mozzarelli mini



Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajo do smarowania





Sos pomidorowy:

  • 4 średnie pomidory 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

1. Pomidory myjemy, a następnie zalewany wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zarumieni dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy wszystko razem przez 25-30 minut,na koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi listkami bazylii.









0 komentarze :