Ucierane ciasto z jagodami


Moje pyszne jagody nazbierane nieopodal Chatki pod Niemcową zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :).


Blaszka o wymiarach 40x25 cm

Składniki na ciasto:


  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 dużych jaj
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:


  • 3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych


Kruszonka:


  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej



 Wykonanie:

1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody.

2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia 60 minut w temperaturze 180 C.




5 komentarzy :