Blaszka o wymiarach 40x25 cm
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 dużych jaj
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych
Kruszonka:
- 10 dag cukru
- 12 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody.
2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia 60 minut w temperaturze 180 C.
Mniam! Zjadłabym teraz kawałek;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńUwielbiam ciacha z jagodami :)
OdpowiedzUsuńSezonowo jest pysznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń