Ciasto czekoladowe z jagodami




Można się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :).


Tortownica o średnicy 25 cm.

Składniki:


  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 całe duże jaja
  • 25 dag cukru
  • 8 dag czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanka mleka
  • 3 pełne łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła


Dodatkowo:


  • 50 dag jagód


Polewa:


  • 1/4 kostki margaryny lub masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki lub mleka




1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, gdy będą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia.

2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników.

3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu).

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, przed wyjęciem robimy próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe 10 minut w piekarniku.  Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

5. Składniki polewy rozpuszczamy i gotujemy przez chwilę, gorącą polewą zdobimy wierzch ciasta.








Letnie owoce

0 komentarze :