Można się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :).
Tortownica o średnicy 25 cm.
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 4 całe duże jaja
- 25 dag cukru
- 8 dag czekolady mlecznej
- 1/4 szklanka mleka
- 3 pełne łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła
Dodatkowo:
- 50 dag jagód
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny lub masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki słodkiej śmietanki lub mleka
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, gdy będą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia.
2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników.
3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu).
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, przed wyjęciem robimy próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
5. Składniki polewy rozpuszczamy i gotujemy przez chwilę, gorącą polewą zdobimy wierzch ciasta.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje, myślę, że już wkrótce się o tym przekonam, bo natchnęłaś mnie do pieczenia:) Właśnie czekoladowe ciasta należą do moich ulubionych. Fajne porady jak sprawić, żeby ciasto było wilgotne i bardzo aromatyczne znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Polecam wszystkim wielbicielom czekoladowych wypieków, na prawdę warto zajrzeć!
OdpowiedzUsuń