Składniki na dwie średnie keksówki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki masła, ( roztopionego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy, odstawiamy na 1 godzinę, aby ciasto wypełniło formę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia.
0 komentarze :