Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!.
Składniki:
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 125 ml mleka
- 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36%
- 3 jaja
- 30 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao
- 5 dag czekolady
Dodatkowo:
- 50 dag malin
- świeże listki mięty
Polewa kakaowa:
- 1/4 kostki margaryny lub masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę.
2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut.
3. Składniki polewy roztapiam i polewam jeszcze gorące zaraz po upieczeniu. Wierzch obficie posypujemy malinami i listkami mięty.
wspaniałe ciasto, a maliny zawsze sprawiają, że każde ciasto wygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńdziękuje :), proszę się częstować :)
Usuń