Chleb bez mąki, smacznie i zdrowo


Jest powiedzenie, że nie ma chleba bez mąki :), a tu proszę czeka gotowy. Pyszny, zdrowy, lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość, ja jestem na TAK!. Rewelacyjna alternatywa dla mącznych wypieków, dla osób na diecie bezglutenowej pod warunkiem, że płatki owsiane nie powodują u nich dyskomfortu, z tego co się orientowałam to chleb na płatkach owsianych mogą jeść również osoby chore na celiaklię. 




Składniki na jeden bochenek:


  • 40 dag płatków owsianych, u mnie górskie 
  • 50 dag białego sera
  • 4 duże jaja, najlepiej wiejskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki soli


Dodatkowo opcjonalnie:


  • sezam, siemię lniane, pestki dyni 


1. W blenderze zmiksuj jajka i ser biały na gładką masę, przelej do dużej miski i dodaj resztę składników. Wymieszaj drewnianą lub silikonową łopatką, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch można posypać sezamem, dynią lub słonecznikiem.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 50 minut, aż boki i spód będą rumiane, a papier do pieczenia łatwo odchodzi od chleba. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia.




0 komentarze :