Wybraliśmy się na rowerową przejażdżkę wzdłuż Dunajca i liście chrzanu aż się prosiły o zerwanie. Chleb pięknie mi wyrósł, dzisiaj ma już trzeci dzień, a świeżość ma taką jak zaraz po upieczeniu, dla mnie to jest genialne rozwiązanie, bo chleb można robić dwa razy w tygodniu i to zupełności wystarczy, chociaż jak sięgam pamięcią to moja Babcia robiła to raz w tygodniu...szkoda, że nie spisałam jej przepisów!.
Składniki na dwa bochenki:
Zaczyn:
- 15 dag aktywnego zakwasu żytniego
- 15 dag mąki żytniej, typ 2000
- 150 ml letniej wody
Składniki połączyć i odstawić na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu, u mnie stało 16 godzin w plastikowym zamkniętym pojemniku, możecie również zostawić w dużym słoju.
Ciasto właściwe:
- 85 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- 10 dag siemienia lnianego
- 3 łyżki oliwy
- 400-450 ml wody, w zależności od rodzaju mąki i jej chłonności
Dodatkowo:
- Liście chrzanu
1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn, sól, siemię lniane, wodę oraz oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto, będzie klejące ale dość gęste. Przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
2. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia chleba, wykładamy papierem oraz liśćmi chrzanu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i przekładamy do form chlebowych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 2 godziny aby raz jeszcze chleb wyrósł i wypełnił formy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, czas pieczenia ok 60 minut, przez ostatnie 15 minut temperaturę obniżamy do 180 C. Po upieczeniu odstaw chleby na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Nie pozostaje nic innego jak poszukać liści chrzanu :). A jaki rozmiar mają te formy do pieczenia chleba ?
OdpowiedzUsuńForma ma wymiar 20x30 cm, wysokość 8 cm , na dole węższa - rozszerza się ku górze. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńTo muszę użyć dłuższych, bo mam trzydziestki, ale znacznie węższe. Dziekuję za odpowiedż i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń