Ogórki kiszone, małosolne na zimę


Ogórki w dobrej cenie, więc Kochani pora zakisić ogóra!. Sprawdzona, najlepsza metoda w solance na zimno :).



Składniki:


  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
Zalewa:
  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli nie jodowanej

1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 

2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu.

3.  Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.



A tu zapasy z poprzedniego sezonu i piękne nakładki na słoiczki od Karoliny.








0 komentarze :