Sałatka z cukinii, selera i marchwii


Tylko mi nie mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy.



Składniki na 8 litrowych słoików:


  • 5 kg cukinii
  • 1.2 kg marchewki
  • 1.2 kg selera 
  • 1.2 kg cebuli
  • 1/3 szklanki soli, kamiennej nie jodowanej 


Zalewa:


  • 2.5 litra wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli, nie jodowanej 
  • 10 pełnych łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 6-8 liści laurowych


Wykonanie:

1. Warzywa myjemy.  Jeśli cukinie są duże to należy z nich usunąć gniazda nasienne, małe mogą pozostać w całości, kroimy je na cienkie plastry. Marchew i seler obieramy i ścieramy na wióra. Cebulę kroimy na pióra. Wszystkie warzywa mieszamy z solą, odstawiamy na 3-5 godzin, następnie bardzo mocno odciskamy nadmiar powstałych płynów. .

2. Łączymy ze sobą składniki na zalewę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewę mieszamy z odciśniętymi warzywami, przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.






Takie piękne nakładki na słoje możecie kupić u Karoliny .

2 komentarze :

  1. No dobra! Masz mnie wchodzę w to i chomikuję na zimę :))
    Jeśli jednak zostanie Ci wolny słoik: http://mannequininthekitchen.blogspot.com/2015/06/26-soiki-nie-wyjezdzaja-z-miasta-fill.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow :) bardzo się cieszę !, jest w narodzie siła ;)....i w słoikach też!

      Usuń