Tylko mi nie mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy.
Składniki na 8 litrowych słoików:
- 5 kg cukinii
- 1.2 kg marchewki
- 1.2 kg selera
- 1.2 kg cebuli
- 1/3 szklanki soli, kamiennej nie jodowanej
Zalewa:
- 2.5 litra wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli, nie jodowanej
- 10 pełnych łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu
- 6-8 liści laurowych
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże to należy z nich usunąć gniazda nasienne, małe mogą pozostać w całości, kroimy je na cienkie plastry. Marchew i seler obieramy i ścieramy na wióra. Cebulę kroimy na pióra. Wszystkie warzywa mieszamy z solą, odstawiamy na 3-5 godzin, następnie bardzo mocno odciskamy nadmiar powstałych płynów. .
2. Łączymy ze sobą składniki na zalewę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewę mieszamy z odciśniętymi warzywami, przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Takie piękne nakładki na słoje możecie kupić u Karoliny .
No dobra! Masz mnie wchodzę w to i chomikuję na zimę :))
OdpowiedzUsuńJeśli jednak zostanie Ci wolny słoik: http://mannequininthekitchen.blogspot.com/2015/06/26-soiki-nie-wyjezdzaja-z-miasta-fill.html
Wow :) bardzo się cieszę !, jest w narodzie siła ;)....i w słoikach też!
Usuń