Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika


A ja dalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się....


Składniki:


  • 3 kg fasolki szparagowej
  • 10 dużych marchewek
  • 10 dużych cebul
  • 1000 g pikantnego keczupu
  • 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu
  • 1 szklanka oleju do smażenia i odpowiedniego zapasteryzowania
  • 5-6 liści laurowych
  • 10-12 ziaren pieprzu
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżek octu 10 %
  • 4 łyżki cukru


Do obgotowania:


  • 3 łyżki soli
  • 6 łyżki cukru


1. Fasolkę okrawamy z końcówek,  myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut  w słono - słodkiej wodzie, odcedzamy. 

2. Marchew obieramy i ścieramy na wióra, cebulę kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy. 

3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut.









0 komentarze :