A ja dalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się....
Składniki:
- 3 kg fasolki szparagowej
- 10 dużych marchewek
- 10 dużych cebul
- 1000 g pikantnego keczupu
- 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu
- 1 szklanka oleju do smażenia i odpowiedniego zapasteryzowania
- 5-6 liści laurowych
- 10-12 ziaren pieprzu
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek octu 10 %
- 4 łyżki cukru
Do obgotowania:
- 3 łyżki soli
- 6 łyżki cukru
1. Fasolkę okrawamy z końcówek, myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut w słono - słodkiej wodzie, odcedzamy.
2. Marchew obieramy i ścieramy na wióra, cebulę kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy.
3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut.
0 komentarze :