Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni


Ja nie wiem jak Wy, ale dla mnie czysta wódka może nie istnieć, za to dobrej domowej nalewki nigdy nie odmawiam :). Przygotowanie aroniówki jest wyjątkowo proste i już po kilku godzinach można ją zlać do butelek, opcja dla mniej cierpliwych lub zapracowanych, a smak....cóż zachwalać nie chcę, ale to prawdziwe niebo w gębie!.

Składniki:


  • 1 kg aronii bez łodyżek
  • 200 sztuk liści z wiśni bez ogonków, to jest ok 3 dag jeśli nie chce się Wam liczyć
  • 3 litry wody 
  • 4 dag kwasku cytrynowego 
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 i 1/2 kg cukru


1. Owoce aronii i liście z wiśni myjemy, a następnie gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania. 

2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. 

3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni, ale najlepsza jest po odstaniu 6-12 miesięcy.


9 komentarzy :

  1. Prosze o podanie ilości cukru do nalewki z aronii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność :), dodane. Pozdrawiam i proszę się pochwalić jak będzie gotowa!

      Usuń
  2. U mnie pojawia się od kilku lat i potwierdzam- jest genialna po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast kwasku można dodać sok z cytryny? No i czy jesli dam pół na pół wódke i spirytus to też będzie dobrze bo mam słabą głowę do alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu możesz zastąpić kwasek cytrynowy sokiem z połowy cytryny. Jeśli zaś chodzi o wódkę zamiast spirytusu to myślę, że efekt będzie mniej procentowy, ale równie smaczny :)

      Usuń
  4. Odcedzamy- czyli wyrzucam owoce i zalewam alkoholem syrop?

    OdpowiedzUsuń
  5. Odcedzamy- czyli wyrzucam owoce i zalewam alkoholem syrop?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nalewka mhmmm, aronia i wiśnia to doskonała kompozycja. Uwielbiam taki dżem firmy Gomar. Często stosuję go do smarowania naleśników!

    OdpowiedzUsuń