Moskole z masłem czosnkowo - ziołowym



Pochmurny leniwy dzień, słodkiego mi się chce!, a póki co ledwo obiad ogarnięty, ale jak już domownicy mają pełne brzuchy to można pomyśleć o małym "co nieco".... Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka.

Moscole:


  • 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 50-60 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól 

Masło czosnkowe:

  • 10-15 dag masła 
  • 3-5 ząbków czosnku
  • zioła: majeranek, tymianek, bazylia
  • sól



1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła,  ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki.

2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem czosnkowo - ziołowym. 



0 komentarze :