Moscole:
- 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 50-60 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- sól
Masło czosnkowe:
- 10-15 dag masła
- 3-5 ząbków czosnku
- zioła: majeranek, tymianek, bazylia
- sól
1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła, ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki.
2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem czosnkowo - ziołowym.
0 komentarze :