Kto czytał Anię z Zielonego Wzgórza ten wie, że w kuchni u Marty wiele się działo, oto przed Wami przepis na pyszne, delikatne i miękkie Scones z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ( ja dałam 2 łyżeczki )
- 2 łyżki cukru, nie jest określone jakiego więc ja użyłam cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek margaryny
- 2 jajka, starannie roztrzepane
- 1/2 szklanki mleka
dżem lub marmolada, u mnie powidła śliwkowe
1. Mąkę przesiewam do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaje sól i mieszam, dodaje miękką margarynę. Białka ubijam, dodaje mleko, mieszam i łącze ze suchymi składnikami, wyrabiam ręcznie ciasto. Ciasto nie powinno przylegać do ręki, w razie potrzeby dokładam mąkę.
2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość ok. 5-6 mm. Formujemy prostokąt, przekrawamy na połowę, jedną część ciasta smaruje powidłami, przykrywam drugą warstwą i lekko dociskam. Kroję na kwadraty, a potem na trójkąty, układam na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch każdego Scones smaruje mlekiem.
3. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 C, studzimy na kratce kuchennej, wierzch można posypać cukrem pudrem.
Jeśli do ciasta nie dodamy cukru, a powidła zastąpimy serem żółtym lub pleśniowym wyjdą smaczne przekąski idealne do sałatek.
Zainspirowana ,, Kuchnią z zielonego Wzgórza,,
0 komentarze :